Normal_roulette-1003120_960_720

Het Driestar College in Gouda heeft een docent van de school ontslagen omdat deze een toneelstuk over zijn vroegere leven als gokverslaafde heeft gemaakt. De reformatorische school voert als argument voor het ontslag aan dat theater niet past bij de identiteit van de school. Een onafhankelijke identiteitscommissie heeft geoordeeld dat de school de arbeidsovereenkomst inderdaad om deze reden mag ontbinden. Die melden het Reformatorisch Dagblad en Gouds Dagblad.

Docent Arjan van Essen was 25 jaar lang gokverslaafd tot hij in 2008 in therapie ging. Over zijn leven destijds maakte hij een theaterstuk dat op 3 november in première gaat. Toen de schoolleiding in augustus hoorde over het toneelstuk werd de leraar op non-actief gesteld. Met toestemming van de identiteitscommissie mag de school de leraar nu ook ontslaan.
 
Volgens de advocaat van de school mogen schoolbestuurders eisen stellen die "nodig zijn tot verwezenlijking van de grondslag en dat medewerkers zich verplichten zich daaraan loyaal te conformeren". Het Driestar College wijst theater en toneel als cultuuruiting op basis van Bijbelse kaders af. Ook andere reformatorische middelbare scholen staan afwijzend tegenover theater. Zo krijgen deze scholen vrijstelling voor theater als onderdeel van de kerndoelen.
 
Van Essen betreurt het dat de school niet verder wil praten over het geschil. De docent zou de discussie met de school willen aangaan waarom theater niet past binnen de reformatorische school. Ook vindt hij dat de leerlingen zo een slecht voorbeeld gegeven wordt in de omgang met mensen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids