Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Oprichters Thijs Rovers en Jan van de Ven van de protestgroep PO in actie stoppen als voormannen. Dit is gisteren tijdens een algemene ledenvergadering besloten. Wel willen ze het platform PO in actie op Facebook groot en sterk houden. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Volgens Van de Ven was het afgelopen een jaar een tropenjaar, waarin ze eigenlijk twee banen tegelijk hadden. Het is nu tijd om de versnelling weer wat lager te zetten en zich te richten op het werk in de klas. Alleen de grote protestmars die PO in Actie samen met personeel uit de (jeugd)zorg, van de politie en defensie op 2 oktober houdt, staat nog op de agenda. Deze is gericht tegen de afschaffing van de dividendbelasting.
 
De leraren van PO in Actie sluiten nieuwe acties niet uit, maar hebben voorlopig geen protestplannen. Van de Ven: “Voorlopig worden de problemen met het lerarentekort van dag tot dag erger. Wij hoeven er niets voor te doen om dat op de agenda te houden.''
 
In maart vorig jaar begon de Arnhemse basisschoolleraar Paul de Brouwer op Facebook de protestgroep PO in actie. Hij wilde met de Facebookgroep opkomen voor een beter salaris en minder werkdruk voor leraren in het basisonderwijs.
 
Met Thijs Rovers en Jan van de Ven als voornaamste gezichten ontpopte PO in actie zich tot een actiegroep die leraren in beweging zette en hen deed opkomen voor zichzelf door middel van acties en stakingen. Eind december transformeerde de actiegroep in een vakbond, waardoor ze mee konden doen aan de cao-onderhandelingen. In juni is daaruit een nieuwe CAO PO ontstaan met daarin onder andere afspraken over salarisverhoging en een beter taakomschrijving van het beroep leraar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids