Normal_budget_geld_bezuinigingen

De subsidie die schoolbesturen in het basisonderwijs kunnen krijgen voor zij-instromers blijkt bijna op te zijn. SP-Kamerlid Peter Kwint noemt dit onacceptabel en heeft Kamervragen gesteld hierover. De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het heel jammer dat het basisonderwijs leraren misloopt in een tijd waarin ze juist zo hard nodig zijn. Dit meldt de AOb.

De lege subsidiepot werd ontdekt doordat scholenstichting Het Sticht in de regio Zeist een email van DUO kreeg dat de subsidieaanvraag voor twee zij-instromers mogelijk wordt afgewezen omdat het “subsidieplafond bijna is bereikt”. DUO kon daarom de aanvraag nog niet in behandeling nemen.
 
SP- Peter Kwint meldt op Twitter: “Het lerarentekort stort het onderwijs in een grote crisis. Maar als scholen zij-instromers willen opleiden krijgen ze te horen dat het geld op is. Onacceptabel”. Hij heeft daarom afgelopen vrijdag Kamervragen gesteld over de kwestie. Ook de AOb vindt een gemiste kans. “Dit zijn mensen die al besloten hebben zich te laten omscholen. Op deze manier worden weer drempels opgeworpen.” 
 
Volgens DUO wordt op 15 oktober de balans opgemaakt van de subsidies. Mocht er in een andere onderwijssector geld over zijn, dan wordt dat evenredig verdeeld over de overige sectoren. Het is niet bekend of de subsidiepotjes nog tussentijds worden aangevuld, zoals in het verleden ook wel is gebeurd. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids