Logo_cover_3_2018_0

Lezen is een toonaangevend tijdschrift voor professionals die zijn betrokken bij de leesopvoeding: studenten, bibliothecarissen, uitgevers, leerkrachten, docenten, boekhandelaars, wetenschappers, redacteuren, medewerkers van de kinderopvang en anderen. Al 12,5 jaar houdt Stichting Lezen in haar gratis magazine de dertienduizend abonnees op de hoogte van een breed scala aan onderwerpen. Het septembernummer van Lezen is een feestelijke editie; het is het vijftigste nummer van het blad. Dit meldt Stichting Lezen.

Onderzoek en literatuureducatie

 
Elk kwartaal brengt Lezen artikelen over trends in het jeugdboekenvak, reportages over succesvolle projecten en interviews met auteurs, illustratoren en wetenschappers. Wie Lezen leest, blijft bij op het vlak van onderzoek, leesbevordering en literatuureducatie maar op het gebied van het nieuwe boekenaanbod en alles wat daarmee verband houdt.  Het tijdschrift laat zien hoe de doorgaande leeslijn steeds opnieuw vorm krijgt met als doel jonge kinderen te laten opgroeien tot lezers .
 

Leesbevorderingsprojecten

 
Het vijftigste nummer van Lezen opent met een interview met minister Van Engelshoven, die een aantal krachtige uitspraken doet over de noodzaak van goed taal- en leesonderwijs. Er wordt vooruitgeblikt op de aanstaande Kinderboekenweek met Jozua Douglas, de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk 2018. Ook wordt stilgestaan bij het succes van vier grote leesbevorderingsprojecten en krijgt de lezer een kijkje achter de schermen bij de VoorleesExpress in Rotterdam en een van de koplopers van de Bibliotheek op school, de Koningin Emmaschool in Kampen. 
 

Kijkje achter de schermen

 
De debuterende juryleden van het Beste Boek voor Jongeren komen ook aan het woord; cabaretier Pieter Derks toont ons zijn boekenkast en Murat Isik, de winnaar van de Libris Literatuurprijs 2018, schrijft een column over zijn voormalige middelbare school. Uiteraard wordt ook teruggeblikt op interessante momenten uit de afgelopen jaargangen, waarin coryfeeën als Jan Terlouw, Dick Bruna en Sieb Posthuma aan het woord kwamen. In een extra bijlage geeft de redactie een kijkje achter de schermen. U kunt kennismaken met de journalisten, redacteuren en vormgever die Lezen met toewijding maken. Acht trouwe lezers ten slotte, vertellen hoe Lezen hen inspireert in de dagelijkse praktijk. De oplage van ons tijdschrift neemt nog steeds toe.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids