Normal_werk__laptop__thuis__pc__koffie

Het lerarentekort frustreert scholen steeds meer. Toch zitten duizenden leerkrachten werkloos thuis, blijkt uit cijfers van het UWV opgevraagd door RTL Nieuws.

De cijfers van het UWV laten zien dat er in juli 1900 vacatures waren voor docenten in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. 8000 docenten hadden een werkloosheidsuitkering, waarbij de aantekening moet worden gemaakt dat een groot deel hiervan per september aan het werk gaat. Dat neemt niet weg dat er nog altijd een paar duizend leraren zijn die dit schooljaar thuis op de bank zitten in plaats van voor de klas te staan.
 
In een verklaring hiervoor wijst voorzitter van de VO-raad Paul Rosenmöller erop dat het voortgezet onderwijs met name een lerarentekort kent in vakken zoals wiskunde, informatica en Duits. Ook zijn er grote regionale verschillen. Daarnaast speelt de leeftijd van de docenten een rol: waar oudere docenten in het voortgezet onderwijs maar blijven solliciteren naar een baan, rollen jonge docenten vanuit hun eindstage zo het basisonderwijs in. Een oudere leerkracht kost scholen nou eenmaal veel meer.
 
Voor werkloze docenten betekent dit dat ze twee keuzes hebben: verhuizen naar een regio met een fors lerarentekort, of zich laten omscholen tot onderwijzer in een tekortvak.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids