Normal_klaslokaal345

Op dit moment blijken Amsterdamse basisscholen nog ruim 300 openstaande vacatures te hebben voor een leerkracht. Bijna 8000 kinderen wachten daarmee nog op een nieuwe juf of meester voor het komend schooljaar. Dit meldt Het Parool.

En dit aantal loopt de komende jaren alleen nog maar op. De verwachting is dat er over 5 jaar 500 juffen en meesters te weinig zullen zijn in Amsterdam.
 
Scholen en gemeenten proberen van alles om het lerarentekort het hoofd te bieden. Lokkertjes als bonussen, hogere reiskostenvergoeding en speciale woningen voor startende leraren worden ingezet, maar blijken niet meer leraren te trekken. Logisch. Want, zoals basisschooldirecteur Bart Vervoort het verwoordt: "Maar waar haal ik ze vandaan? Ze zijn op."
 
Scholen moeten hun toevlucht nemen tot onbevoegde leraren (377 keer) of klassen onderverdelen onder andere klassen (445 keer). 15.000 leerlingen werden naar huis gestuurd. Dat blijkt uit cijfers over het afgelopen half jaar van de website lerarentekortisnu.nl.
 
Gisteren is een petitie aan onderwijswethouder Marjolein Moorman aangeboden waarin wordt opgeroepen nog meer te doen om het lerarentekort aan te pakken. Het document is door ruim tienduizend mensen ondertekend.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids