Normal_huiswerk__begeleiding__uitleg__studenten__vo__mbo__hbo__docent

Te weinig salaris is niet de belangrijkste reden voor docenten om van werkgever te switchen. Onvoldoende doorgroeimogelijkheden zijn voor ruim een derde wel een reden om op zoek te gaan naar een andere baan. Als het gaat om werkgeversimago scoort de Politie het best: de organisatie is de favoriete werkgever onder docenten, zo blijkt uit het Intermediair Imago Onderzoek, uitgevoerd onder ruim 4.000 hoogopgeleide (hbo en wo) Nederlanders. Dit meldt Intermediair.

Docenten zijn in vergelijking met andere functiegroepen het minst tevreden over hun arbeidsvoorwaarden en werkgever. Salaris is voor slechts een kwart van de docenten teken om te vertrekken. Toch zijn docenten inhoudelijk het meest enthousiast over hun werk; maar liefst 57 procent ziet de huidige inhoud en uitdaging van de werkzaamheden als een reden om te blijven. Onder financiële professionals is slechts 44 procent tevreden met de inhoud van zijn functie.

Beloning wel gewenst

Garikai van Weydom, onderzoeker bij de Persgroep Employment Solutions: "Uit het onderzoek blijkt dat docenten - ondanks de grote ontevredenheid in de sector en het lerarentekort - toch erg content zijn met hun huidige situatie. Dit heeft waarschijnlijk vooral te maken met de kwaliteit van het onderwijs die zij leerlingen en studenten willen bieden en de maatschappelijke rol die ze daarmee vervullen. Wel zien we de groeiende wens voor meer beloning voor het werk dat ze doen. Naast het basissalaris verlangen docenten naar een 13e maand, een reiskostenvergoeding en de mogelijkheid om thuis te werken."

Docenten zijn het meest honkvast

Docenten hebben geen zorgen over het verliezen van hun baan; de helft denkt het komende jaar ook nog niet op zoek te hoeven naar nieuw werk. Een kwart verwacht zelfs pas na vijf jaar of helemaal niet meer van werkgever te veranderen. Docenten zijn vooral zo honkvast vanwege de zekerheid van een vast contact en prettige collega’s en willen om deze redenen de huidige baan niet opgeven.

Andere, steeds populairdere, redenen hiervoor zijn de mogelijkheid tot parttime werken en een goede werk-privé balans. Garikai van Weydom: "We zien dat veel docenten parttime werken, dat komt doordat zij veel waarde hechten aan een goede werk-privé balans. Dit resulteert in een werkweek van gemiddeld 32 uur, de kortste werkweek, op zorgmedewerkers na."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids