Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Er willen maar weinig afgestuurde pabostudenten uit het oosten van Nederland naar de Randstad vertrekken om daar les te gaan geven aan basisschoolleerlingen. Het gros blijft in de eigen regio, het lerarentekort in het westen ten spijt. Dit meldt De Gelderlander.

Schoolbesturen in Amsterdam en Rotterdam zeggen dat er niet tot nauwelijks leerkrachten van buiten de Randstad komen. De afgelopen twee jaar waren er bijvoorbeeld maar vier pabo’ers uit het oosten naar Amsterdam gekomen. Vaak is het hebben van een relatie in die regio een reden om te verhuizen.

De pabo’s van de Hogeschool Arnhem Nijmegen en Saxion geven hetzelfde aan: een enkeling tot een hand vol ging vorig jaar naar de Randstad. Studenten blijven vaak hangen op een school na het behalen van de afstudeerstage. Ook zijn familie en vrienden in de buurt belangrijk. En nu ook de vacatures in Oost-Nederland toenemen, zullen des te meer studenten hun werk dichtbij huis zoeken.

Het lerarentekort in de Randstad blijft hierdoor onverminderd groot en ondanks verschillende lokkertjes van schoolbesturen en gemeenten zullen er niet veel meer leerkrachten naar de Randstad trekken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids