Normal_normal_justitie__rechtbank

Een docent die vorig jaar mei werd geschorst nadat hij waterboarding uitoefende op drie leerlingen, heeft bij de rechter gelijk gekregen. De man, een gediplomeerd duikinstructeur, had het met zijn leerlingen over martelmethoden. Drie leerlingen meldden zich vrijwillig om het effect van waterboarding te demonstreren. Dat meldt Algemeen Dagblad. 

Het waterboarding-experiment diende om uit het duikersreflex uit te leggen, namelijk dat de je adem stokt zodra je hoofd onder water gaat. Dit liet hij zien door drie leerlingen naar voren te halen die een natte theedoek over hun gezicht kregen. Dit werd opgemerkt door een andere docent die dit aan de teamleider meldde. Deze wilde hier echter niets aan doen en daarom stapte de collega naar de vestigingsdirecteur die meteen overging tot schorsing en inlevering van een halve maandsalaris.

Volgens de leraar was het experiment op vrijwillige basis en konden de leerlingen als zij dat wilden zo de theedoek van zich af halen. Ook klaagden ze achteraf niet, en tevens de ouders deden dat niet.  De rechter is nu van mening dat plichtsverzuim niet aan de orde was en daarom stelt hij de docent in het gelijk. Kanttekening is wel dat het experiment een voorbeeld is om te volgen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids