Logo_rijksuniversiteit_groningen_logo

Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zijn van plan vandaag een vreedzame bezetting te houden. Middels een sit-in willen zij hun onvrede uiten over een aantal ‘universele problemen’ bij de faculteit Letteren. De actie volgt onder andere naar aanleiding van de vorige week opgestapte docent geschiedenis Eelco Runia. Dat meldt RTV Noord.

Runia was het bijvoorbeeld niet eens met de marktwerking binnen de universiteit. Dit voorbeeld en een aantal andere universele problemen, zoals hij ze noemt, kaartte hij onlangs aan via een brief in NRC Handelsblad.

Na het opstappen van de docent geschiedenis organiseerde het bestuur van de faculteit afgelopen donderdag een bijeenkomst om studenten de ruimte te geven voor opmerkingen en ideeën. De studenten vonden echter dat het College van Bestuur daarbij aanwezig had moeten zijn. Ook was de bijeenkomst volgens hen niet tijdig genoeg aangekondigd. Daarom willen de studenten via de sit-in een faculteitsbrede discussie op gang brengen.

Veel studenten en personeel, en ook Runia, spreken dus van fundamentele problemen bij de faculteit. Dat RUG-woordvoerder Jorien Bakker spreekt van een ‘persoonlijke kwestie tussen Runia en de faculteit’ valt bij hen niet in goede aarde. Het vreedzame protest staat gepland tussen 13.00 en 15.00 in het kantoor van de faculteit Letteren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids