PO in actie wint Issue Award 2018

De onderwijsactiegroep ‘PO in actie’ is winnaar geworden van de Issue Award 2018. Het was de negende keer dat deze communicatievakprijs werd uitgereikt. De prijs gaat naar de persoon of organisatie die een onderwerp bij zowel politiek als samenleving het best heeft weten te agenderen. Dit meldt organisatie De Issuemakers.

De jury roemde ‘PO in actie’ voor het agenderen van de werkdruk en het salarisprobleem in het onderwijs. Juryvoorzitter Frits Wester zegt hierover: "Het is een actiegroep, die iets op de agenda heeft gezet wat de vakbonden niet lukte. Ze hebben zelfs tijdens de formatie geld voor salarisverbetering in het onderwijs gekregen". Jan van de Ven en Thijs Roovers van PO in actie reageerden opgetogen op de prijs: "Fantastisch! Een eerbetoon aan al die leerkrachten die niet meer afwachten, maar het heft in eigen handen nemen."

De overige genomineerden waren: Hema met hun ‘Genderneutrale kledinglijn’ en de vijf studenten van de UvA die het ‘Referendum over de Sleepwet’ op de agenda hebben gezet.

De Issue Award is een initiatief van De Issuemakers om organisaties en/of mensen te prijzen die erin geslaagd zijn op een opvallende, onconventionele manier een onderwerp op de maatschappelijke en politieke agenda te krijgen.

PO in actie werd in februari 2017 opgericht op Facebook, waar duizenden leraren zich bij aansloten.  De actiegroep was betrokken bij de grootste lerarenstaking ooit in Nederland: begin oktober 2017 deden 60.000 docenten mee aan de lerarenmanifestatie in het Zuiderpark Den Haag. Daarnaast werd de petitie voor meer investeringen in het basisonderwijs door meer dan 350.000 mensen ondertekend. De staking werd herhaald op 12 december. Inmiddels is de actiegroep een vakbond geworden van 44.000 leerkrachten, en heeft binnen een jaar een plek aan de onderhandelingstafel afgedwongen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids