Thierry Baudet geschokt door schoolopdracht

Thierry Baudet van politieke partij Forum voor Democratie (FvD) is niet te spreken over een essayopdracht die vwo 5-leerlingen voorgeschoteld kregen op Marianum, een middelbare school in het Gelderse Groenlo. De school en de docent die de opdracht uitschreef zijn zich echter van geen kwaad bewust. Dit meldt het AD.

De scholieren moesten voor het vak Nederlands een betoog of beschouwing schrijven, en konden kiezen uit een lijst van tien mogelijke onderwerpen. De leraar beoordeelt met name de wijze van argumentatie van leerlingen en het geheel telt mee voor het schoolexamen. Één van de onderwerpen betreft het alternatief rechts. In de omschrijving van het onderwerp wordt Baudet onder andere omschreven als iemand die de vaderlandse politiek flink opschudt, die een Nederland wil waarin slechts enkele witte mannen de macht hebben en die klimaatverandering een verzinsel vindt.

Een boze leerling heeft de opdracht naar Baudet gestuurd, die in een reactie op Twitter het volgende schreef: “Schokkend! Maken anderen dit ook mee op hun school, hogeschool of universiteit? Laat het mij en Yernaz Ramautarsing weten en we komen langs om uit te leggen hoe het echt zit!” Deze tweet ontving honderden reacties, uiteenlopend van mensen die vinden dat de leraar te ver is gegaan tot mensen die oordelen dat de omschrijving een juiste weergave is van de standpunten van het FvD.

De school besloot naar aanleiding van de consternatie met een persverklaring te komen. “Wij willen benadrukken dat wij, als school, geen politieke standpunten innemen, maar dat wij het als kerntaak beschouwen de leerlingen op te leiden tot kritische denkers. Dit soort opdrachten zijn bij uitstek geschikt om onderwerpen in een brede context te plaatsen."

De leraar achter de opdracht, Iver Gierveld, reageerde via Twitter op de uitlatingen van Baudet. Hij laat weten niets te hebben geschreven wat niet uit Baudets eigen mond komt, en bovendien zou het een opdracht zijn waar leerlingen alle kanten mee op kunnen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids