Normal_naamloos13

Docenten in het voortgezet onderwijs willen maximaal 20 uur per week lesgeven in plaats van 25 uur. Hiermee willen ze de hoge werkdruk voor leraren verlagen. Dit staat in een manifest dat VO in Actie morgen overhandigt aan de vaste Kamercommissie Onderwijs. Dit meldt de Telegraaf.

VO in Actie zegt in het manifest dat het ’vijf voor twaalf’ is. De leraren willen hiermee aandacht vragen voor de hoge werkdruk in het middelbare onderwijs. Ze willen minder minder uren lesgeven, en meer tijd hebben voor het voorbereiden van de lessen.

Volgens bestuurslid van VO in Actie en lerares Frans Kim van Strien is de werkdruk in het voortgezet onderwijs enorm toegenomen. Debet daaraan is de invoering van het passend onderwijs, maar ook de toename van 21steeeuwse vaardigheden, zoals ict en kritisch denken. Ook wijst ze naar Finland: “Daar hebben docenten gemiddeld per jaar 550 contacturen met leerlingen, tegen 750 uur in Nederland. We moeten ons echt afvragen of zoveel uur nog wel werkbaar is voor het docentenkorps.”

VO in Actie wil nu eerst afwachten wat de politiek met het manifest gaat doen. Mocht er verder niets gebeuren, dan wordt een staking in de lijn van PO in Actie niet uitgesloten.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids