Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Tom de Kruif, docent geschiedenis aan het Rijnlands Lyceum in Sassenheim, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2017. Hij zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Dat is bekendgemaakt aan de vooravond van de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Dit meldt het Rijksmuseum.

Tom de Kruif is innemend en toegankelijk. Hij beheerst het vak als geen ander. Historisch denken, historisch redeneren, oorzaak en gevolg, alles krijgt een plek in zijn les. Leerlingen ervaren proefondervindelijk dat geschiedenis gaat over grijze gebieden en nuances. Zij krijgen ruim baan om zelf verbanden te leggen met het heden. De jury waardeert Toms lef en bevlogenheid en vertrouwt hem de titel van geschiedenisleraar 2017 van harte toe.
 
Tom de Kruif geeft geschiedenis in de onder- en bovenbouw van vmbo-t tot en met 6 vwo van het Rijnlands Lyceum. Hij zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het Nederlandse geschiedenisonderwijs. Ook mag hij een dag meelopen op het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en samen met zijn klas het Rijksmuseum bezoeken. Tenslotte mag hij een eigen lesvideo maken, onder begeleiding en met faciliteiten van de NTR.
 
De verkiezing van de beste geschiedenisleraar dit jaar voor de vierde keer georganiseerd door het Rijksmuseum, in samenwerking met de NTR en het Nationaal Archief (sinds 2015). Schoolbesturen, collega-docenten én leerlingen konden hun geschiedenisleraar als kandidaat aanmelden. Een jury van prominente didactici en historici onder leiding van de juryvoorzitter Martine Gosselink selecteerde uit de aanmeldingen vijftien docenten en bezocht hen op school. Deze bezoeken leverden een shortlist op van vijf docenten waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze shortlist werden de drie genomineerden gekozen, naast De Kruif waren dat Michiel Broekema van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand en Helene Kroon van het Van Lodenstein College in Amersfoort. De Kruif werd vervolgens gekozen als Geschiedenisleraar van het jaar 2017. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids