Arie Slob, foto: Anne Paul Roukema, Wikimedia Commons CC-BY-SA-3.0

Kiezers hebben het meeste vertrouwen in minister Arie Slob (57 procent). Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 18.000 mensen bij het aantreden van het kabinet Rutte III.  Slob wordt minister voor basis- en voortgezet onderwijs en media. Ook minister-president Rutte zelf scoort hoog: hij staat tweede met 43 procent vertrouwen. Op de derde plaats staat de tweede ChristenUnie-minister, Carola Schouten van Landbouw (41 procent). Dit meldt EenVandaag.

Slob wordt gezien als een integere en eerlijke persoon. Veel mensen denken dat hij door zijn rustige en deskundige optreden de verschillende partijen in het onderwijs bij elkaar kan brengen. De top 5 wordt compleet gemaakt door Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken en Wouter Koolmees van Sociale Zaken.

In het onderzoek scoren de meest bekende ministers over het algemeen het hoogst. Uitzondering hierop zijn Eric Wiebes en Sander Dekker. Hoewel driekwart van de ondervraagden hen kent heeft slechts één op de vijf vertrouwen in hen. Minder bekende ministers scoren laag op vertrouwen omdat mensen nog geen indruk van hen hebben.

Het vertrouwen in het kabinet als geheel komt uit op 35 procent. Dit ligt lager dan bij de start van de kabinetten Rutte II (42 procent) en Rutte I (40 procent).  Dit komt onder andere door de kleine meerderheid die het kabinet heeft. Vandaag presenteert Marielle Koekenbier de uitslagen van dit onderzoek op EenVandaag radio en tv. Alle uitslagen staan op www.eenvandaag.nl

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids