Normal_pc_computer_toetsenbord_digitaal

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarschuwt gebruikers van Microsoft Windows 10 of Pro. Microsoft blijkt namelijk zonder toestemming gebruikersgegevens te verzamelen waar bovendien veel mensen geen weet van hebben. Om die privacy-gegevens aan te passen, helpt de AP mensen op weg met een handleiding. Dat meldt VOS/ABB.

Microsoft verzamelt via de software gebruikersgegevens en gegevens over de technische prestatie. Welke websites iemand bezoekt wordt vastgelegd, waarna gebruikers advertenties te zien krijgen die voor hen zijn gepersonaliseerd.

In ons land zijn er ruim vier miljoen mensen doe ofwel Windows 10 of Windows Pro gebruiken. Van hen weten maar weinig gebruikers hoe ze de privacy-instellingen moeten veranderen. Volgens de wet moeten gebruikers namelijk expliciet toestemming geven aan Microsoft voordat hun gegevens gebruikt mogen worden. Standaard staan deze instellingen zo ingesteld dat Microsoft de gegevens kan ontvangen.

Volgens de AP betekent deze standaard instelling echter niet dat iemand ook daadwerkelijk toestemming geeft om privacygegevens te gebruiken. Met de handleiding van de AP worden mensen geholpen om deze gegevens voor Microsoft uit te zetten. Met name ook voor scholen is het van belang dat privacy-gegevens niet klakkeloos worden opgeslagen. De AP adviseert scholen dan ook om hun instellingen te controleren en zo nodig aan te passen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids