Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

De Onderwijscoöperatie heeft afgelopen week vier docenten uitgeroepen die zich in 2017 Leraar van het Jaar mogen noemen. De winnaars zijn Tjeerd van den Elsen (po), Christa Rietberg (so), Didy Pijpker (vo) en Conrad Berghoef (mbo). Dat meldt de Onderwijscoöperatie. 

Minister Bussemaker van Onderwijs reikte de bijbehorende prijs afgelopen week uit. In hun vak zijn de uitverkorenen echte uitblinkers. Komend jaar zijn zij ambassadeur van het onderwijs. Dat betekent dat zij in hun beroepsgroep binnen hun sector een jaar lang het boegbeeld zijn. Het afgelopen jaar was die rol toebedeeld aan de leraren van 2016, te weten Daisy Mertens (po), Anna Hinkema (so/vso), Joke de Jong (vo) en Merel Brugman (mbo). Zij werden tijdens de uitreiking bedankt voor hun grote inzet van het afgelopen jaar.

Tjeerd van den Elsen is leerkracht op basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg. Volgens de Onderwijscoöperatie is hij “een goed voorbeeld van een leraar die zijn eigen unieke talent en passie inzet voor betekenisvol onderwijs. Hij kan een inspirerende context creëren, met taal als vertrekpunt. Zijn motto is: goed onderwijs begint bij jezelf.

Christa Rietberg geeft les op de Aventurijn in Almere. Rietberg wil alle leerlingen op hun eigen niveau en wijze mee laten draaien met het lesaanbod, zo meldt het rapport. “Hierbij staat het doelgericht gebruik van energizers hoog in het vaandel. Ze is gedreven, leergierig en optimaliseert het onderwijs, samen met collega’s. Haar hart ligt bij het geven van bewegingsonderwijs aan leerlingen met een speciale onderwijsbehoefte.” “Voor elk kind de Joy of Movement”, aldus Rietberg.

Didy Pijpker, docente aan het Eemsdeltacollege in Siddeburen, is volgens de Onderwijscoöperatie erg begaan met haar leerlingen, vooral met de leerlingen die het niet altijd makkelijk hebben. Ze staat dan ook in de klas, tussen de leerlingen, in plaats van voor de klas. “Pijpker gaat voor de maatschappelijke erkenning van de vmbo-leerling en de vmbo-docent. Zij weet voor de leerlingen het negatieve vmbo-imago om te buigen. Als ambassadeur kan zij een bijdrage leveren om de droom ‘een diploma op maat voor alle leerlingen’ in vervulling te laten gaan.”

Conrad Berghoef geeft les op het ROC Friese Poort in Drachten en stelt zichzelf totaal in dienst van zijn studenten, zo meldt de coöperatie. Volgens zijn studenten is Berghoef soms streng, maar altijd duidelijk en rechtvaardig. “In zijn rol als ambassadeur wil Conrad opkomen voor de autonomie van de docent en de verbindende rol innemen in de samenwerking met collega’s. Bovendien is Conrad niet bang om op tenen van beleidsmakers te gaan staan om het mbo de positieve uitstraling te geven die het verdient.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids