Logo_knaw_logo

Op 1 januari 2018 treedt Jan Willem Duyvendak aan als nieuwe directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Duyvendak is faculteitshoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en zal dit combineren met zijn nieuwe functie. Hij volgt Theo Mulder op die het NIAS-KNAW sinds 1 januari 2017 ad interim leidde. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

"Ik ben verheugd dat ik leiding mag gaan geven aan een academische vrijplaats voor onafhankelijke geesten en originele onderzoekers", aldus Jan Willem Duyvendak. 

Duyvendak studeerde sociologie en filosofie aan de Universiteit Groningen en Parijs en doet onder meer onderzoek naar nieuwe sociale bewegingen, de veranderende welvaartstaat, en thema’s als belonging en nativism. Hij publiceerde tal van artikelen en boeken, waaronder The Politics of Home. Belonging and Nostalgia in Western Europe and the United States (2011), Crafting Citizenship. Negotiating Tensions in Modern Society (2012, met Menno Hurenkamp en Evelien Tonkens), en The Culturalization of Citizenship. Belonging and Polarization in a Globalizing World (2016, met Peter Geschiere en Evelien Tonkens).

Jan Willem Duyvendak was onder meer directeur van het Verwey-Jonker Instituut en bekleedde als hoogleraar de leerstoel Samenlevingsopbouw aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 2014 is hij faculteitshoogleraar sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

NIAS – een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) – is een nationaal Institute for Advanced Study en biedt tijd en ruimte voor verdieping, vernieuwing en interdisciplinariteit. Gerenommeerde en talentvolle onderzoekers en kunstenaars kunnen zich drie tot tien maanden wijden aan reflectie, nieuwe inzichten, het opzetten van nieuwe samenwerkingsverbanden of het zoeken naar oplossingen voor maatschappelijke problemen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is forum, geweten en stem van de Nederlandse wetenschap. Vanuit een onafhankelijke positie bewaakt zij de kwaliteit en de belangen van de wetenschap en adviseert zij de regering. Zij is verantwoordelijk voor vijftien instituten die met hun onderzoek en collecties tot de (inter)nationale top behoren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids