Normal_protest__staken__actie__demonstratie

Van de stakende basisschoolleerkrachten in het noorden van het land reist morgen maar een klein deel af naar Den Haag om te demonstreren. De meesten vinden de reis te ver en kiezen ervoor om gewoon thuis te blijven of gaan naar Groningen voor een alternatieve demonstratie. Dat meldt Dagblad van het Noorden.

Hayo Bohlken, noordelijk bestuurder van de Algemene Onderwijsbond (AOb), noemt het teleurstellend dat leerkrachten uit het Noorden geen gehoor geven aan de demonstratie. Hij ziet dat er van leerkrachten uit andere delen van het land een stuk meer belangstelling is. Met name de reistijd van drie uur heen en drie uur terug is voor velen te veel van het goede. De staking duurt immers maar anderhalf uur. 

Ook Thijs den Otter van de landelijke AOb vindt het jammer dat veel leerkrachten het morgen laten afweten. Hij roept hen alsnog op om naar de hofstad te komen. Waarom de leraren niet naar Den Haag komen (afgezien van de reistijd), weet Bohlken niet. Wel is bekend dat een aantal schoolbesturen uit solidariteit de lonen van de leraren op de stakingsdag gewoon doorbetaalt. Dat betekent dat deze leraren zich aanstaande donderdag niet hoeven te registreren bij een vakbond.

Als alternatief wordt door de onderwijsbonden in Groningen een bijeenkomst georganiseerd voor leerkrachten uit het Noorden. Zij kunnen zich daar als staker aanmelden. Bolhken heeft al van diverse schoolbesturen in de noordelijke provincies vernomen dat er meer mensen naar Groningen zullen afreizen dan naar Den Haag.

Het Zuiderpark in Den Haag vormt morgen - op de Dag van de Leraar - het decor voor de landelijke demonstratie, waar naar schatting ruim tienduizend leerkrachten komen protesteren tegen de hoge werkdruk en lage salarissen. De samenwerkende bonden en belangenorganisaties hebben hun krachten gebundeld in PO-Front. Zij roepen de leraren op om zich rood te kleden, in het kader van de actie ‘code rood’. De bijeenkomst in Groningen vindt plaats op de Drafbaan in het Stadspark.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids