Normal_geld__pennen__contract__afspraak

Er blijft onduidelijkheid bestaan over het wel of niet doorbetalen van salaris aan stakers in het primair onderwijs. De Onderwijsjuristen hebben op dit punt een andere visie dan staatssecretaris Dekker van onderwijs. Dit meldt VOS/ABB.

Op 5 oktober staat een tweede staking van leraren in het primair onderwijs gepland. PO-Front, een uniek samenwerkingsverband van actiegroep PO in Actie, de onderwijsbonden AOb, AVS, CNV Onderwijs, FNV, FVOV en werkgeversorganisatie PO-Raad, roept alle leraren op een dag het werk neer te leggen om op deze manier te protesteren tegen de lage salarissen en de hoge werkdruk.
 
Volgens de Onderwijsjuristen van VOS/ABB geldt er bij een staking de hoofdregel ‘geen arbeid, geen loon’. Dit betekent dat de werknemer over de stakingsuren geen recht op salaris heeft. Staatssecretaris Dekker van onderwijs vindt echter dat een staking een zaak is tussen werkgevers en werknemers. Schoolbesturen kunnen er volgens hem voor kiezen om stakers toch door te betalen, zei hij in juli  in antwoord op Kamervragen.
 
De Onderwijsjuristen wijzen erop dat schoolbesturen die het salaris doorbetalen aan stakers de wet overtreden. De instanties die toezien op het naleven van de wet vallen echter onder verantwoordelijkheid van de minister of staatssecretaris en als deze vindt dat handhaving niet op zijn plaats is, “dan is dat diens politieke en beleidsmatige keuze”.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids