Normal_klaslokaal__leeg__vrij__schoolverlater

In het voortgezet onderwijs is er een groot tekort aan leraren. Daarom staan er steeds vaker onbevoegde leraren voor de klas. Dat zijn soms zelfs docenten zonder enige ervaring. Dit meldt RTL Nieuws.

Op de vacaturesite Meesterbaan staan 600 vacatures online. Ook nu alle scholen in Nederland weer zijn begonnen. De grootste tekortvakken zijn Nederlands, Engels en wiskunde. De tekorten ontstaan met name doordat veel ervaren docenten met pensioen zijn gegaan. 
 
Scholen staan nu voor de keuze: geen lessen, of lessen door een onbevoegd docent. Veel scholen kiezen voor dit laatste. Er zijn zelfs scholen waar docenten voor de klas staan zonder ervaring. Een slechte zaak, volgens Annemarie Thomassen, hoofd afdeling voortgezet onderwijs ICLON van de universiteit Leiden. "Als je naar de dokter gaat, wil je ook niet geholpen worden door een onbevoegde dokter. Het is heel erg belangrijk dat er goed gekwalificeerde docenten voor de klas staan. Dat is noodzaak."
 
Volgens Thomassen is het nu echt tijd voor actie. Universiteiten moeten iets gaan doen aan de toelatingseisen en vakverenigingen in het voortgezet onderwijs moeten zich ook gaan inzetten. “We moeten met z'n allen de schouders er onder zetten." 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids