Normal_religie__godsdienst__kerk__geloof

Voor de titel ‘Theoloog des Vaderlands’ zijn drie kandidaten genomineerd. Claartje Kruijff, Almatine Leene en Rikko Voorberg maken kans om de winnaar van vorig jaar, Janneke Stegeman, op te volgen. Dat meldt het Christelijk Informatie Platform.

Claartje Kruijff is psycholoog en theoloog en werkzaam als predikant in de Dominicusgemeente in Amsterdam. Almatine Leene is predikant in de Nederduits Gereformeerde Kerk in Stellenbosch, onderzoeker aan de Universiteit van Stellenbosch en docent dogmatiek en kerkgeschiedenis aan de VIAA Hogeschool in Zwolle. Rikko Voorberg is theoloog, theatermaker en kerkelijk pionier.

De winnaar wordt op 23 september aanstaande bekendgemaakt tijdens de Nacht van de Theologie bij de KRO-NCRV in Hilversum. Hij of zij gaat niet alleen met de titel naar huis, er zit ook een prijs van 10.000 euro verbonden aan de uitverkiezing. Dat bedrag kan worden besteed aan een project om de zichtbaarheid van de theologie te verbeteren. Dat project moet door de Theoloog des Vaderlands worden uitgevoerd.

De komende weken kan er op een van de drie kandidaten worden gestemd door zowel publiek als een vakjury. Voor het publiek is stemmen mogelijk vanaf 2 september op www.nachtvandetheologie.nl. Op deze site zullen ook de projecten van drie kandidaten gepresenteerd worden.

De Nacht vindt dit jaar voor de zevende keer plaats en wordt georganiseerd door omroepen, universiteiten, uitgevers en kerkelijke organisatie. Voorafgaand aan het evenement is er het symposium Van Religiestress tot hete hangijzers, godsdienstgesprekken in de 21e eeuw, onder leiding van Jacobine Geel. Tijdens dat symposium worden lezingen en debatten gehouden, die worden georganiseerd door de deelnemende universiteiten en hogescholen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids