Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

Deze week zijn in de regio Midden de scholen weer van start gegaan. Veel scholen moesten alles uit de kast halen om genoeg leerkrachten te strikken. Uiteindelijk is dat overal kantje boord gelukt. Dat meldt NOS. 

De NOS deed een rondgang langs basisscholen in het midden van het land. Daaruit kwam naar voren dat enkele scholen zich, ondanks het voldoende aantal leerkrachten, toch nog zorgen maken. Mocht er een griepgolf uitbreken, dan is er alsnog een tekort aan juffen en meesters. Om dat voor te zijn hebben 300 basisscholen uit de regio Midden de Stichting Transvita opgericht, waarin voor alle scholen extra leraren boven de formatie worden aangenomen. Deze gezamenlijke invalpool moet voorkomen dat er in geval van ziekte niemand voor de klas komt te staan. Voordelig voor zowel scholen, vanwege de beschikbaarheid van invallers en voordelig voor de invalkrachten vanwege de goede kans op baanzekerheid.

Het tekort aan leerkrachten in het basisonderwijs zal in 2020 naar schatting rond de 4.000 liggen. Volgens het ministerie van Onderwijs kan dat tekort in 2025 zelfs oplopen naar 10.000 leerkrachten. Met name in de Randstad zullen deze problemen zich voordoen. Met behulp van zij-instromers moet een deel van dit probleem op te lossen zijn, denkt het ministerie.

Deze week werd ook bekend dat het regelen van meer salaris voor leerkrachten waarschijnlijk toch mogelijk is. Minister Dijsselbloem van Financiën gaat aan de slag om een goede politieke oplossing te zoeken, zo kondigde hij aan.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids