Normal_universiteit_leiden_1

Douglas Berger wordt per 1 september 2017 hoogleraar Comparative Philosophy bij het Instituut voor Wijsbegeerte van de Universiteit Leiden. Met de komst van Berger en de gelijktijdige start van de nieuwe bacheloropleiding Philosophy: Global and Comparative Perspectives, gaat de Universiteit Leiden zich richten op meer cultureel divers filosofieonderzoek en –onderwijs. Dit meldt de Universiteit Leiden.

De leerstoel Comparative Philosophy die Berger zal bekleden is uniek in Nederland. Vergelijkende filosofie is een redelijk nieuw terrein in het Westen. Filosofie wordt hier meestal benaderd vanuit de oude Griekse traditie. De nieuwe leerstoel wil denktradities uit alle delen van de wereld en uit verschillende periodes als gelijkwaardig behandelen en onderling vergelijken.
 
Volgens Berger is filosofie in wezen altijd al vergelijkend en cross-cultureel geweest. Want ook de oude filosofieën in het Westen zijn beïnvloed door andere denkwijzen en culturen, waaronder de Arabische wereld en de Oosterse wetenschap.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids