Normal_schoolzwemmen__zwemles__zwemvaardigheid__kind__zwemmen

Het Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf tegen drie zwemleraren en twee basisschoolleerkrachten voor de verdrinking van een negenjarig Syrisch meisje tijdens de zwemles in september 2015. Het OM verwijt hen dood door schuld. Dit meldt NU.nl.

Het OM houdt drie medewerkers van het zwembad en twee leerkrachten verantwoordelijk. Volgens justitie hielden ze alle vijf te weinig toezicht op het meisje. De aanwezige medewerkers hielden te veel toezicht op de hele groep en niet op de afzonderlijke kinderen. Daarnaast hadden de verdachten betere afspraken moeten maken en informatie moeten delen. Bij de strafmaat is geen onderscheid gemaakt tussen de vijf toezichthouders.
 
Salam verdronk in september 2015 na afloop van het schoolzwemmen in zwembad ‘t Gastland in Rhenen. Het was de derde zwemles van het Syrische meisje, dat pas enkele maanden in Nederland verbleef. Ze was samen met haar familie gevlucht uit Damascus. Haar overlijden zorgde voor een stroom aan emotionele reacties uit heel Nederland. Na enkele maanden onderzoek besloot het Openbaar Ministerie om de drie betrokken badmeesters en twee leerkrachten strafrechtelijk te vervolgen. 
 
Woensdag komen de advocaten van de vijf verdachten aan het woord in de rechtszaal. De rechter doet in juni uitspraak.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids