Normal_iso__logo

Marc van Mil (Universiteit Utrecht) is uitgeroepen tot Docent van het Jaar 2017. Het bewustzijn dat Van Mil zijn studenten leert over de impact van hun vak gaf de doorslag bij de verkiezing van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Daar streden vijf topdocenten van hogescholen en universiteiten om de titel ‘Docent van het Jaar’ en een beurs van 15.000 euro. Van Mil ontving de prijs uit handen van Onderwijsminister Jet Bussemaker. Dit meldt het ISO.

Marc van Mil is docent, onderwijsinnovator en onderzoeker aan de opleiding Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij promoveerde in 2013 op het proefschrift ‘learning and teaching the molecular basis of life’. Van Mil is een moderne docent, aldus het juryrapport. Niet alleen maakt hij gebruik van nieuwe, interactieve onderwijsmethodieken, ook verbindt hij deze aan een heldere rolopvatting over de docent. Opvallend is dat hij vakoverstijgend werkt. De jury, bestaande uit studenten en vakprofessionals, heeft onder andere gekeken naar professionalisering, innovatie, didactiek en passie. Van Mil scoorde op alle vlakken uitstekend.
 
De vijf genomineerden toonden vandaag nogmaals dat docentschap een cruciale factor voor uitdagend en inspirerend onderwijs is. “Je mag goed docentschap niet als een gegeven nemen”, benadrukt ISO-bestuurslid Jeroen Wienen: “Pedagoog John Dewey zei ruim honderd jaar geleden: ‘Als we vandaag onderwijzen zoals gisteren, beroven we onze kinderen van morgen.’ Honderd jaar later blijft deze quote actueler dan ooit. Met deze verkiezing willen we het docentschap in het hoger onderwijs stimuleren.”
 
Van Mil krijgt een onderwijsbeurs van 15.000 euro, maar is tevens een van de eerste leden van de landelijke Docentenkamer. De Docentenkamer is een initiatief van het ISO en het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap. Naast de jaarlijkse winnaar van de Docent van het Jaar Verkiezing nemen ook de winnaars van comeniusbeurzen plaats in dit adviesorgaan. Zij vertegenwoordigen de stem van docenten in het hoger onderwijs. Ook ontving Van Mil een artistieke beker.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids