Normal_politie

Minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie heeft Leon Kuijs, directeur van de politieacademie, op het matje geroepen. Hij moet stoppen met bijklussen als commissaris van een commerciële zorgaanbieder naast zijn huidige baan. Dat meldt NRC.

Kuijs is voorzitter van de raad van commissarissen bij een bedrijf dat therapie bij posttraumatische stressstoornissen (PTSS) aanbiedt. Als directeur van de politieacademie roept zijn nevenfunctie veel vragen op bij bedrijven die concurreren met het bedrijf van Kuijs. Toch werd zijn extra baan als geoorloofd beschouwd door de korpsleiding van de Nationale Politie. Omdat de politieacademie sinds 1 januari van dit jaar een zelfstandig bestuursorgaan is, heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie de bestuurlijke taken overgenomen. Daar was tot voor kort niets bekend over de extra werkzaamheden van Kuijs. Waarom minister Blok tot zijn besluit is gekomen, is niet bekend.

Dat een hoofdcommissaris van de politie toezicht houdt bij een commerciële zorgaanbieder is volgens Berthold Gersons, emeritus hoogleraar psychiatrie en PTSS-expert, onwenselijk en slordig. Kuijs zelf zegt dat zijn extra functie alleen bedoeld is om politiemensen met PTSS zo goed mogelijk te helpen. Ook zegt hij dat hij binnen de politie nooit reclame voor zijn bedrijf heeft gemaakt. Toch laat Kuijs weten deze extra functie neer te willen leggen vanwege alle publiciteit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids