Normal_kabinet

De nieuwe Tweede Kamer is gekozen en de formatie kan beginnen. Hoe kan een docent dit ingewikkelde proces het beste uitleggen aan jongeren? Door ze het zelf te laten doen. De Tweede Kamer heeft samen met ProDemos speciaal hiervoor een nieuw lespakket ontwikkeld, het formatiespel. Dit meldt de Tweede Kamer.

Docenten in het voortgezet onderwijs en het mbo kunnen het spel gebruiken om het formatieproces uit te leggen. Hoe werkt de formatie? Hoe onderhandel je het beste? Ga je samenwerken en sluit je compromissen, of juist niet? Door dit spel ervaren leerlingen zelf hoe het formatieproces verloopt. 
 
Korte instructiefilmpjes begeleiden de leerlingen door de opdrachten heen. Leerlingen kunnen met elkaar hun standpunten formuleren. Vervolgens onderhandelen ze over deze standpunten met de tegenpartij. Aan de hand van een scoreformulier wordt vastgesteld welke partij het beste uit de onderhandelingen is gekomen.
 
Op www.jongerenkamer.nl zijn alle onderdelen van het lespakket te vinden. Alle onderdelen zijn gratis te downloaden en direct in de klas te gebruiken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids