Normal_briefgeld

Tien docenten kunnen hun visie en plannen voor onderwijsvernieuwing in het hoger onderwijs gaan uitvoeren. Op 6 maart hebben zij hiervoor een Comenius Teaching Fellow-beurs van 50.000 euro ontvangen uit handen van Minister Bussemaker van Onderwijs. Dit meldt Rijksoverheid.

De tien projecten die dit jaar starten zijn gericht op het bevorderen van gelijke kansen voor alle studenten in het hoger onderwijs. Ondersteuning van de overgang van mbo naar hbo, intensieve begeleiding en coaching door studenten onderling en gesprekken en een film over culturele diversiteit in de gezondheidszorg zijn voorbeelden van projecten die moeten bijdragen aan toegankelijk en inclusief hoger onderwijs. Zodat studenten met gelijke talenten ook gelijke kansen krijgen. 
 
Om een impuls te geven aan de vernieuwing van het hoger onderwijs heeft minister Bussemaker een nieuw beurzenprogramma voor docenten en onderwijsleiders geïntroduceerd. Hiermee is op termijn 20 miljoen euro per jaar gemoeid. Excellente en veelbelovende docenten, docententeams en onderwijsleiders kunnen in aanmerking komen voor een beurs van 50.000, 100.000 of 250.000 euro. Zij kunnen hiermee innovaties financieren waarmee ze hun onderwijs verbeteren. In totaal hebben 92 docenten een aanvraag gedaan voor een Comenius-beurs.
 
Alle ontvangers van een Comenius-beurs vormen samen een Comenius-community waar uitwisseling  en verspreiding van kennis over onderwijsinnovatie centraal staat.  Zo kan het hele hoger onderwijs profiteren van de vernieuwingen die dankzij het Comenius programma tot stand zullen komen. Ieder jaar zullen er nieuwe Comenius beurzen worden uitgereikt en zal de Comenius-community verder groeien. Op die manier  zal de community uitgroeien tot een breed netwerk van innovatieve en excellente onderwijs professionals. Dit netwerk zal bijdragen aan een kwaliteitscultuur in het hoger onderwijs, waarin permanente verbetering van het onderwijs de norm is en waarin uitmuntend onderwijs gewaardeerd wordt. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids