Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

De rechter heeft een 38-jarige man uit Wilp een werkstraf en voorwaardelijke celstraf opgelegd voor fraude. Met vervalste diploma's wist de man een baan als docent te bemachtigen op diverse scholen in Deventer, Apeldoorn en Enschede. Op dit moment werkt de man nog als leraar op een school in Ede, waar hij als zij-instromer is aangenomen en binnen twee jaar zijn diploma moet halen. Dit meldt de Stentor.

De advocaat van de man vroeg de rechter om alleen een werkstraf op te leggen omdat een celstraf een toekomst als leraar voor de man onmogelijk maakt. Docenten moeten namelijk een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aan een school kunnen overleggen. De rechter had geen boodschap aan dit argument en noemde de man "hardleers" aangezien de man ook al in 2012 werd veroordeeld voor fraude. Tijdens de werkstraf die hij destijds kreeg opgelegd, pleegde hij een deel van de feiten waarvoor hij nu terechtstond. Des te meer kwalijk, aldus de rechter, omdat de man een vak wil uitoefenen waarin hij een voorbeeld moet zijn voor kinderen. De rechter oordeelde daarom dat een celstraf onvermijdelijk is.

De man krijgt een werkstraf van honderd uur en een voorwaardelijke celstraf van dertig dagen. Ook moet hij de scholen waar hij onder valse voorwendselen voor de klas stond ruim 400,- euro aan gemaakte advocaatkosten vergoeden. De school in Ede waar de man nu nog lesgeeft, is op de hoogte van de strafzaak, aldus de man.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids