Normal_download__1_

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft besloten de invoering van het Lerarenregister een jaar uit te stellen op verzoek van de Eerste Kamer. De registratie van alle bevoegde leraren wordt nu gestart vanaf 1 augustus 2018. Dit meldt Trouw.

Meerdere partijen in de Eerste Kamer maakten zich zorgen dat het Lerarenregister te snel zal worden ingevoerd, terwijl er nog diverse haken en ogen aan zitten. "Ik wil geen te gehaaste, valse start maken", reageerde Dekker op hun zorgen. "Daarom heb ik besloten om een jaar extra de tijd te nemen. Zorgvuldigheid gaat boven snelheid." 
 
Daarnaast kent het register zowel fervente voor- als tegenstanders. 68.000 leraren hebben het Lerarenregister ondertekend. In een tegengeluid overhandigde Leraren in Actie 29.000 handtekeningen van tegenstanders van het register aan de Eerste Kamer. De verdeeldheid is groot en de vraag of er genoeg draagvlak is voor het Lerarenregister blijft bestaan.
 
Vanaf 2026 moeten docenten verplicht vermeld staan in een register voor leraren met een bevoegdheid. Het register wordt vanaf augustus dit jaar geleidelijk ingevoerd. Het Lerarenregister is een initiatief van de Onderwijscoöperatie en is bedoeld om de positie van docenten te versterken.  
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids