Logo_nwo_logo

Na een bloedstollende finale van de Nationale Wetenschapsquiz 2016 mogen fysicus Reinoud Lavrijsen en muzikante Frédérique Spigt zich de knapste koppen van Nederland noemen. Op eerste kerstdag streden drie duo’s van wetenschappers en dwarsdenkers om de felbegeerde titel onder leiding van de presentatoren Ionica Smeets en Pieter Hulst. De Nationale Wetenschapsquiz werd georganiseerd door de VPRO in samenwerking met NWO. Dit meldt de NWO.

De gemixte teams van wetenschappers en dwarsdenkers beantwoordden uiteenlopende wetenschappelijke vragen. Hoogleraar wetenschapscommunicatie, wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets en televisieverslaggever en presentator Pieter Hulst stelden de vragen, waarna met filmpjes en demonstraties uitgelegd werd wat het goede antwoord was. Ook gaven de deelnemende wetenschappers flitscolleges over hun vakgebied, waaruit een vraag aan de andere teams volgde.

Ook het publiek kon deelnemen aan de Nationale Wetenschapsquiz. De quiz werd opvallend veel beter gemaakt dan voorgaande jaren. NWO ontving in totaal 931 online inzendingen. Daarvan hadden 39 individuele inzenders en 3 groepen alle antwoorden goed. Nog steeds doen meer mannen dan vrouwen mee aan de quiz, zo waren 710 deelnemers man en 202 vrouw, van de rest is het geslacht onbekend. De vraag die het minst vaak goed werd beantwoord, was de vraag waarom Proxima b ‘bewoonbaar’ wordt genoemd. Vraag 9, over welk record (zwemmen, hardlopen of schaatsen) op 2000 meter hoogte het meest verbeterd kan worden, bleek de makkelijkste. De vragen en antwoorden zijn na te lezen op www.nwo.nl/quiz.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids