Normal_euro_geld_betalen__10_

Drie bestuurders van de Islamitische Universiteit Europa in Rotterdam zijn gearresteerd op verdenking van fraude. De FIOD doet onderzoek naar witwassen, valsheid in geschrifte en fraude met giftenaftrek door de verdachten. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

De FIOD vermoedt dat de drie bestuurders valse kwitanties uitschreven voor contante giften aan de schoolstichting, waarna zij de kwitanties voor een klein deel van de vermelde waarde verkochten. Kopers van de kwitanties brachten het volledige bedrag van de kwitantie als gift op in hun belastingaangifte. Op die manier hebben vermoedelijk zo'n tweeduizend mensen ten onrechte giftenaftrek geclaimd. 
 
Ook verdenkt het FIOD de bestuurders van witwassen omdat de betalingen voor de kwitanties niet of niet volledig verwerkt zijn in de administratie van de stichting. Het is niet duidelijk of het ontvangen geld gebruikt werd om de imam-opleiding te financieren.
 
De Islamitische Universiteit Europa werd in 2001 opgericht. De school zegt onderwijs te bieden op academisch niveau maar heeft slechts een hbo-accreditatie voor de Master Islamitische geestelijke verzorging. Het ministerie van Onderwijs kan weinig invloed uitoefenen op de school omdat de stichting geen overheidsfinanciering ontvangt.
 
Twee van de drie bestuurders zitten nog in voorarrest vast. De Belastingdienst heeft beslag gelegd op bezittingen, waaronder een huis, auto's, sieraden en bankrekeningen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids