Normal_463c1f9c-bf52-4dd4-968a-b77a37de9705

Vandaag heeft Ko Colijn, oud-directeur van Instituut Clingendael, uit handen van minister Bussemaker van Onderwijs een Koninklijke Onderscheiding gekregen. Colijn is niet alleen een vooraanstaand wetenschapper, hij is ook een inspirator voor zijn studenten, hij adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken en hij geeft al jarenlang op heldere wijze uitleg over buitenlandse betrekkingen aan een groot publiek. Colijn is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dat meldt Instituut Clingendael.

Als begenadigd docent heeft Colijn talloze studenten weten te inspireren. Hij zet zich onvermoeibaar in om een verbreding te bewerkstelligen naar de samenleving en het bedrijfsleven. Hij is hierbij altijd een voortreffelijk ambassadeur geweest, inhoudelijk uitstekend op de hoogte en in het gesprek met alle partijen altijd uiterst stimulerend.

Ko Colijn werd in 2009 vanuit de Erasmus Universiteit Rotterdam gedetacheerd bij het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen 'Clingendael'. Hij begon zijn carrière bij Clingendael aanvankelijk als onderzoeker, later werd dat aangevuld met managementtaken. In 2011 werd hij directeur van het instituut dat toen te maken kreeg met een ingrijpende reorganisatie. Dankzij zijn inzet, kennis en bevlogen bewindvoering wist hij Instituut Clingendael te positioneren als dé Nederlandse denktank bij uitstek op het gebied van vraagstukken van vrede, veiligheid, Europese samenwerking en terrorismebestrijding. In voortgaande dialoog met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie zette hij zich met hart en ziel in voor het behoud van de onafhankelijke denk(tank)capaciteit van Clingendael.

Colijn is een begrip en een gewaardeerd deskundige op diverse ministeries, universiteiten en andere (kennis)instituten en wordt door zijn optredens in de media ook een belangrijke bezorger en explicateur op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidsvraagstukken. Colijn beschikt over de gave om ogenschijnlijk ingewikkelde zaken tot hun essentie terug te brengen en vervolgens in begrijpelijke bewoordingen uit te leggen en te duiden voor een groot publiek. Als geen ander heeft hij zich daar in onderscheiden in zowel de geschreven (columns voor Vrij Nederland) als de audiovisuele media. Colijn blijft als buitenlandexpert aan Instituut Clingendael verbonden.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids