Logo_logo_global_teacher_prize

De Amsterdamse docent Jasper Rijpma van het Hyperion Lyceum in Amsterdam staat op de lijst van genomineerden voor de Global Teacher Prize. Als enige Nederlander maakt hij samen met 49 andere docenten kans om de beste leraar van de wereld te worden. In 2014 werd Rijpma al verkozen tot Leraar van het Jaar in Nederland. Dit meldt het Parool.

De prijs is een initiatief van de Varkey Foundation in Dubai. Uit ruim 20 duizend nominaties uit de hele wereld koos de jury 50 genomineerden, waaronder Rijpma. De kandidaten hebben volgens de jury een buitengewone bijdrage geleverd aan het leraarsberoep en de positie van leraren in de maatschappij. Het prijzengeld van de Global Teacher Prize bestaat uit een miljoen dollar.

Rijpma zelf noemt zijn nominatie "bizar". Een collega heeft hem opgegeven voor de prijs waarna hij een lijst met vragen moest beantwoorden voor de jury. De vraag waarom hij leraar is geworden en daarin de beste is, vond hij niet moeilijk te beantwoorden: "Mijn eigen moeilijke jeugd is mijn grootste inspiratie", aldus de docent die op zijn vijftiende in de jeugdgevangenis terechtkwam. Rijpma wil zijn leerlingen behoeden voor de fouten die hij destijds zelf maakte.

Op 19 maart wordt de winnaar bekend gemaakt. Mocht Rijpma verkozen worden, dan heeft hij al een bestemming voor het prijzengeld; de Surfbus die hij samen met vrienden heeft opgericht. Deze stichting heeft de ambitie om kinderen uit achterstandswijken met de bus naar het strand te brengen en hen daar het belang van schone stranden uit te leggen. Ook krijgen de kinderen dan surflessen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids