Normal_universiteit_leiden_1

Drie hoogleraren van het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden zorgen voor een verziekt werkklimaat waardoor andere hoogleraren en medewerkers zich onveilig voelen. Dit blijkt uit het ’Intern onderzoek bij het Instituut Pedagogische Wetenschappen’ dat in handen is van De Telegraaf.

Het werkklimaat is verziekt door autoritair gedrag, manipulatie, onduidelijke spelregels en intimidatie van met name drie hoogleraren. In het rapport staat dat er van open communicatie geen sprake is. Geheimzinnigheid, achterdocht en angst voeren de boventoon. Volgens de meerderheid van de professoren drukken drie hoogleraren een negatief stempel op het instituut, omdat ze veelal "vanuit wantrouwen opereren naar de andere hoogleraren en het bestuur". Hierbij spant één hoogleraar de kroon. Het rapport meldt dat hoogleraren vinden dat je bestand moet zijn tegen aanhoudende en oordelende aanvallen, zowel mondeling als schriftelijk, die zorgen voor onveiligheid en zelfs angst.
 
Voor het onderzoek zijn 82 medewerkers ondervraagd. Tot twee keer toe blijkt de wetenschappelijk directeur eerder te zijn vertrokken dan de afloop van zijn officiële termijn. Inmiddels is er een ad interim directeur, Eric Fischer, aangesteld. Volgens hem hebben de verkeerde mensen zich bestuurstaken, verantwoordelijkheid en bevoegdheden toegeëigend. Hij zegt eraan te gaan werken om de angstcultuur weg te nemen en het veiligheidsgevoel terug te brengen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids