Normal_bloemen__planten__tuin

Reintsje van der Schaaf, Celeste Kos en Renate Otter, drie biologiedocenten van het Drachtster Lyceum mochten maandag de Enza Zaden Award 2016 van de KHMW in ontvangst nemen. De leraren wonnen de prijs voor hun project 'Tuintjes' waarmee zij de interesse voor plantenwetenschap bij (brugklas)leerlingen willen stimuleren. Naast de docentenprijs reikte de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) ook prijzen uit aan jonge talentvolle studenten en afstudeerders. Dit melden de Drachtster Courant en de KHMW.

In het project Tuintjes leggen leerlingen op het schoolterrein een tuin aan waarin zijn naar eigen keuze groente, kruiden of eetbare planten verbouwen. Gedurende het groeiseizoen (van maart tot en  met juni) krijgen de leerlingen les over onder meer biodiversiteit, duurzaamheid en biologisch telen. Ook doen de leerlingen onderzoek naar planten. De jury is ervan overtuigd dat het Tuintjesproject voor de leerlingen een basiservaring oplevert die in de hele schoolloopbaan in het herinnering blijft en zeer waarschijnlijk ook daarna van waarde zal zijn.

De KHMW reikte daarnaast ook studentenprijzen uit. Zo werden enkele jaren geleden de Jong Talent Aanmoedingsprijzen ingesteld om met name de belangstelling voor studies in de exacte en technische wetenschappen te stimuleren. Dit jaar zijn er bovendien voor het eerst aparte aanmoedigingsprijzen voor studenten Geneeskunde. In totaal reikte de KHMW 55 aanmoedigingsprijzen uit. Daarbij lag het aantal vrouwelijke prijswinnaars met zo'n 25 procent opmerkelijk hoger dan in voorgaande jaren.

Ook reikte de KHMW vijftien afstudeer- en scriptieprijzen uit aan talentvolle afgestudeerden. De prijzen worden gesponsord door diverse bedrijven, instellingen en fondsen ter ondersteuning van specifieke vakgebieden zoals Sterrenkunde, Life Science, Werktuigbouwkunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek en Farmacie.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids