Logo_download

Liesbeth Dirks, docent geschiedenis aan het Schoonhovens College, is uitgeroepen tot Geschiedenisleraar van het jaar 2016. Dat is bekendgemaakt bij de start van de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Dit meldt NTR.

Juryvoorzitter Nelleke Noordervliet: “De jury was onder de indruk van de bevlogenheid van Liesbeth Dirks. Zij weet het belang van het vak geschiedenis zowel bij leerlingen als beleidsmakers als het Nederlandse publiek onontkoombaar, onomstotelijk en onweerlegbaar te presenteren.”
 
Liesbeth Dirks geeft geschiedenis in de bovenbouw van de HAVO en het VWO van het Schoonhovens College. Ze zal als titelwinnaar een jaar lang fungeren als ambassadeur van het geschiedenisonderwijs. Dirks werd gekozen uit een shortlist van tien geschiedenisleraren van middelbare scholen in heel Nederland. Uit deze tien dongen tot 29 oktober nog drie finalisten mee naar de titel. 
 
Naast de titel Geschiedenisleraar van 2016 mag Dirks naar een internationaal EUROCLIO-congres voor geschiedenisdocenten. Ook mag ze met drie klassen het Rijksmuseum bezoeken. Daarnaast mag ze een eigen lesvideo maken, onder begeleiding en met faciliteiten van de NTR.
 
Schoolbesturen, collega-docenten, ouders én leerlingen konden hun geschiedenisleraar voordragen als geschiedenisleraar van het jaar. Een vakjury van prominente didactici, historici en leerlingen selecteerde uit de aanmeldingen twintig leraren en woonden een les bij op hun school. Daarna nomineerde de jury tien leraren waarvan videoportretten werden gemaakt. Uit deze genomineerden werd eerst een top drie gekozen en vervolgens de Geschiedenisleraar van het jaar. De winnaar is op 29 oktober bekend gemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Rijksmuseum, gepresenteerd door Joost Karhof.
 
Het Rijksmuseum en de NTR, als omroep met een educatieve taak, organiseerden de verkiezing voor het derde achtereenvolgende jaar. Zij onderschrijven het belang van goed geschiedenisonderwijs en de cruciale rol die de geschiedenisleraar daarin vervult. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids