Hoogleraar UvA en KNAW-president José van Dijck verkozen tot meest invloedrijke vrouw 2016

Hoogleraar José van Dijck van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is door maandblad Opzij verkozen tot meest invloedrijke vrouw van 2016. Het feministische opinieblad roemt de professor in de Mediawetenschappen om haar inzet voor diversiteit en samenwerking in de wetenschap. Zo werd zij in 2015 als eerste vrouw president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Dit melden NOS en het Parool.

Als vrouw op een dergelijke hoge positie is Van Dijck (55) belangrijk voor de Nederlandse academische wereld, vindt de jury van Opzij. Met slechts 17 procent loopt het aandeel vrouwelijke hoogleraren loopt de “wetenschappelijke sector nog erg achter op het gebied van diversiteit”. Ook vindt de jury het een verdienste van Van Dijck dat zij zichtbaar is in haar functie met een duidelijke visie op onderwijs en onderzoek en zo de wetenschap dichter bij de burger brengt.

Van Dijck reageert blij dat ze is uitverkozen tot meest invloedrijke vrouw. Ze vindt het vooral een erkenning voor de wetenschappers die zij vertegenwoordigt: “Voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend. Er werken veel vrouwen in de wetenschap maar tegelijkertijd zitten er nog weinig vrouwen aan de top”.

Opzij maakt jaarlijks een top-100 van meest invloedrijke vrouwen van Nederland bekend in diverse categorieën. José van Dijck is niet alleen de winnares in de categorie Onderwijs & Wetenschap maar ook de “overall nummer een”.  Vorig jaar was dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Hoogleraar Wetenschapscommunicatie Ionica Smeets (37) van de Universiteit Leiden is de jongste vrouw in de top-100.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids