Normal_kinderen__les__hulp__juf__lerares__onderwijzer__docent__leerlingen__po__vo

Schoolbesturen worden door CNV Onderwijs en CNV Jongeren opgeroepen om vervanging regionaal te regelen in invalpools. Deze invalpools bieden jonge leraren de kans om een inkomen te verdienen en ervaring op te doen. Ook hoeven schoolbesturen dan geen klassen naar huis te sturen wanneer een docent ziek is. Dat meldt CNV Onderwijs.

Volgens Loek Schueler, voorzitter CNV Onderwijs, is het vooral in de krimpregio's moeilijk voor jonge leraren om meteen een vaste baan te vinden in het primair onderwijs. De cao primair onderwijs biedt de mogelijkheid om via nieuwe contractvormen invallers te binden aan hun scholen, stellen CNV Onderwijs en CNV Jongeren. Op jaarbasis heeft elk schoolbestuur een relatief vast aantal invallers nodig om ziekte en verlof op te vangen. “In de cao primair onderwijs staat dat een school invallers zes tijdelijke contracten in drie jaar tijd mag bieden. Daarna heeft een invaller recht op een vast contract. Verder biedt de cao de mogelijkheid voor min-max contracten en met bindingscontracten waardoor schoolbesturen invallers aan zich kunnen binden”, aldus Schueler.

Er is op scholen veel te doen rondom de Wet werk en zekerheid. Door de Wwz mogen werkgevers drie tijdelijke contracten in twee jaar geven. Daarna moet de werknemer een vast contract krijgen. Als er geen vaste aanstelling komt, moet de werknemer er eerst zes maanden uit voordat hij of zij weer kan beginnen met een nieuwe reeks contracten. Bij leraren geldt één invalbeurt al als één contract, ook als dat voor een paar uur is. Basisscholen in de regio Zwolle regelen op de eerste ziektedag van een groepsleerkracht geen vervanging. Voor die dag wordt een 'passende oplossing' gezocht. Met deze maatregel proberen de scholen binnen het beschikbare invallersbudget te blijven. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids