Logo_tilburg_university_logo

Hoogleraar Jan van Dijk, verbonden aan het International Victimology Institute INTERVICT van Tilburg University, ontvangt deze week in Münster de ESC European Criminology Award 2016. De European Society of Criminology kent deze onderscheiding toe vanwege het belang van Van Dijks oeuvre voor de Europese criminologie. Dit meldt Tilburg University.

Volgens de jury van de ESC European Criminology Award heeft Jan van Dijk een belangrijke rol gespeeld in het tonen van de relevantie van criminologisch onderzoek voor maatschappelijke problemen. “Zijn ideeën hebben een sterke empirische basis en hebben geleid tot resultaten in beleidsadviezen voor strafrechtelijk beleid”, aldus de jury.
 
Prof. mr. Jan van Dijk (1947) is zijn hele loopbaan al werkzaam in zowel de wetenschap als de (internationale) overheid. Grootschalige slachtofferenquêtes die hij oorspronkelijk in Nederland opzette, groeiden in 1987 uit tot de International Crime Victims Survey die inmiddels ruim tachtig landen bestrijkt, en leidden in 2008 tot zijn magnum opus The World of Crime. 
 
Van Dijk was mede-oprichter en eerste voorzitter van Slachtofferhulp Nederland (1984–1989), en voorzitter van de World Society of Victimology (1997–2000). Hij heeft verschillende functies vervuld binnen het ministerie van Justitie. Naast hoogleraar was hij mede-oprichter en directeur van het International Victimology Institute INTERVICT. Hij won diverse prijzen, waaronder de Sellin-Glueck Award van de American Society of Criminology en de Stockholm Prize in Criminology, en werd in 2009 geridderd. Onlangs leidde hij een project voor de Europese Commissie over de harmonisering van de statistieken van mensenhandelbestrijding in de EU-lidstaten.
 
De ESC European Criminology Award 2016 wordt op vrijdag 23 september uitgereikt tijdens een internationale conferentie van de ESC Conference in Münster. Jan van Dijk zal bij die gelegenheid de laatste resultaten van de internationale slachtofferenquête presenteren, evenals zijn schattingen van de werkelijke omvang van mensenhandel in Nederland en elders.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids