Normal_vakantie_zwembad

De mogelijke strafrechtelijke vervolging van drie leraren en twee badmeesters vanwege de verdrinking van een 9-jarig meisje in een zwembad in Rhenen vorig jaar september wekt  verbazing en onbegrip op bij juristen. Volgens hen had het OM beter de school of het zwembad verantwoordelijk gehouden, zoals in zulke gevallen gebruikelijk is. Dit meldt de Volkskrant.

Emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos vindt dat het OM beter moet verantwoorden waarom die ingrijpende beslissing is genomen. Ook advocaat Bram van Roo vindt het “heel prematuur dat het OM nu al roept de badmeesters en leraren te willen vervolgen, terwijl er nog een zitting moet plaatsvinden.” Docenten worden nu neergezet alsof ze opzettelijk het meisje uit het oog hebben verloren.  Dit beaamt ook Pieter Heeffer, jurist van de Algemene Onderwijsbond (AOb). “Ik vind het nogal wat dat de docenten aansprakelijk worden gesteld. Als je een kind uit het oog verliest, is dat niet met opzet.”
 
Het OM bestrijdt de zienswijze van de juristen. Er is volgens het OM wel rekening gehouden met de docenten en de badmeesters door de komende zitting achter gesloten deuren te houden. Met het bekendmaken van de zitting wil het OM recht doen aan zo wel het belang van transparantie als de belangen van nabestaanden en verdachten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids