Hoogleraar Stan Gielen van de Radboud Universiteit nieuwe voorzitter NWO

Prof. dr. Stan Gielen wordt per 1 januari 2017 voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).  Gielen is nu nog hoogleraar Biofysica en decaan aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanaf 1 september 2016 zal hij als aanstaand bestuursvoorzitter betrokken zijn bij de organisatieverandering van de NWO. Dit melden Radboud Universiteit Nijmegen en NWO.

Na een open werving heeft een benoemingsadviescommissie Stan Gielen voor benoeming voorgedragen bij staatssecretaris Dekker. De gezamenlijke medezeggenschap van NWO, ZonMW, CWI, NIOZ en FOM heeft een positief advies uitgebracht. Gielen volgt professor Jos Engelen op die sinds 2009 voorzitter van de NWO is. Vanaf 1 september zal Gielen zijn functie als decaan van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica neerleggen. Gielen is zowel nationaal als internationaal een vooraanstaand onderzoeker in multidisciplinaire projecten in onder meer biologie, informatica en cognitieve neurowetenschappen.

NWO verandert op dit moment ingrijpend. Een overzichtelijker en samenhangender structuur van bestuur en organisatie moet de NWO beter toerusten op de kerntaken. De huidige negen gebieden waaruit NWO tot nu toe bestaat worden per 1 januari 2017 geclusterd tot vier domeinen en het aantal besturen binnen NWO wordt kleiner. Aan de top komt een nieuwe Raad van Bestuur die zal bestaan uit de voorzitter, een lid voor bedrijfsvoering en financiën en vier wetenschappelijk leden die tevens voorzitter worden van de domeinbesturen.

De NWO is een van de grootste wetenschapsfinanciers in Nederland en financiert jaarlijks met zo'n 700 miljoen euro meer dan 5.800 onderzoeksprojecten aan universiteiten en kennisinstellingen. Het gaat zowel om onderzoek uit wetenschappelijke nieuwsgierigheid als onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast beheert en financiert de NWO acht nationale onderzoeksinstituten.

© Nationale Onderwijsgids