Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De Inspectie van het Onderwijs heeft met de vier grootste gemeenten (G4: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) afspraken gemaakt over onderlinge communicatie over schoolbesturen die financiële (continuïteits-)problemen ondervinden. De gemeenten hebben hiervoor met de inspectie een samenwerkingsovereenkomst getekend. Dat meldt de Onderwijsinspectie.

De inspectie heeft met elk van de gemeenten apart een overeenkomst afgesloten. In de overeenkomsten staat onder meer dat het financiële toezicht er is zodat snel en adequaat kan worden opgetreden indien een Amsterdamse school in financiële problemen raakt of dreigt te raken. Het financieel toezicht is mede gericht op de vragen of de financiële situatie van de onderwijsinstellingen goed genoeg is om nu en de komende jaren onderwijs van voldoende kwaliteit te verzorgen en of zij snel en effectief kunnen bijsturen bij onverwachte financiële problemen.

Het is de bedoeling dat de inspectie met elk van de gemeente elk half jaar overlegd over de financiële situatie van de scholen in die gemeente. Wanneer een bekostigde school dreigt te (moeten) sluiten, werken het college en de inspectie samen om te zorgen voor een goede overgang van de leerlingen van deze school naar een andere school. De inspectie en de gemeenten houden het toezicht op schoolbesturen van het primair, speciaal en voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids