Normal_school_klas_les

De gemeente Berlijn is hard op zoek naar leerkrachten voor op de basisscholen. Via advertenties in online en lokale kranten zoekt de gemeente naar afgestudeerde pabo-studenten in de grensregio's van Nederland en Oostenrijk. Daar spreken de studenten namelijk vaak al beter Duits. In Zwitserland werven ze niet, omdat daar de salarissen hoger zijn. Dat melden Berliner Zeitung en Algemene Onderwijsbond (AOb).

Het tekort aan leerkrachten in het Duitse basisonderwijs loopt op door het stijgende leerlingenaantal, de komst van vluchtelingenkinderen en de vergrijzing. Volgens de Onderwijsbond blijkt ook uit het aantal nog niet afgestudeerde leraren dat er een probleem is. Bijna een kwart van de 344 leerkrachten had toen ze werden aangenomen voor het komende halfjaar nog geen diploma op zak.

Een aantal studenten blijkt wel interesse te hebben in een baan over de grens. Zo kreeg directeur Henk van den Heuvel van de Nieuwste Pabo al mail van belangstellende studenten. Het gaat niet om grote aantallen. Volgens Van den Heuvel willen de meeste studenten het liefst in de regio blijven. Toch is het in bijvoorbeeld provincie Limburg lastig om werk te vinden in het basisonderwijs. “Vaak kom je in een vervangingspool terecht, terwijl je als afgestudeerde een eigen klas wil”, zegt Van den Heuvel.

De directeur denkt dat de overstap naar ons buurland niet zo simpel is als wordt gesuggereerd. “Scholieren spreken hier misschien wel beter Duits, maar om er ook les in te geven is iets anders. Er zijn bovendien verschillen in de organisatie en de eisen”, aldus Van den Heuvel. 

© Nationale Onderwijsgids