Logo_wms_medezeggenschap

Het landelijke project voor het versterken van de medezeggenschap in het primair en voortgezet onderwijs wordt voortgezet in 2016. Na evaluatie van de Wet medezeggenschap op scholen (Wms) concludeerden organisaties voor onderwijs gezamenlijk dat verbeteringen nodig waren. Daarvoor werd een project gestart dat zich richtte op medezeggenschapsraden en bestuurders in het funderend onderwijs. Aanvankelijk zou het project tot 1 januari 2016 lopen. Nu is besloten dat de activiteiten in afgeslankte vorm nog tot 2018 voortgezet worden. Dit meldt de Vereniging Openbaar Onderwijs (VOO).

De landelijke organisaties voor leerlingen, ouders, docenten, schoolleiders en bestuurders hebben destijds gezamenlijk het Advies 'goede medezeggenschap' uitgebracht. Het advies vormde de basis voor de activiteiten om de uitvoering van de Wms te verbeteren. Samen met activiteiten voor het passend onderwijs zullen zo'n 80 trajecten ook nog de komende jaren doorlopen. Daarbij gaat het om begeleidingstrajecten, 'quickstart'bijeenkomsten, workshops en curssussen. Ook komt er een schakelpunt medezeggenschap waar medezeggenschapsraden op een laagdrempelige manier terecht kunnen met vragen. Ook kunnen hier verzoeken ingediend worden bij het project. Over de voorwaarden voor toewijzing wordt op dit moment nog gesproken.

De deelnemende onderwijsorganisaties aan het project Versterking Medezeggenschap zijn: de PO Raad, de VO Raad, LAKS, Ouders & Co, de Landelijke Ouderraad, de Algemene Onderwijsbond, CNV Onderwijs, de Vereniging Openbaar Onderwijs, de Algemene Vereniging Schoolleiders en de Federatie van Onderwijsorganisaties. Meer informatie over het project, waaronder handreikingen en praktische hulpmiddelen, is te vinden op www.infowms.nl/versterking-medezeggenschap en www.medezeggenschap-passendonderwijs.nl.

© Nationale Onderwijsgids