Normal_roc_leiden_bij_lammenschans

De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil dat de oud-bestuurders van het ROC Leiden aansprakelijk worden gesteld voor de chaos bij de onderwijsinstelling. De bond wil zo een voorbeeld stellen. De AOb onderzoekt nog de mogelijkheden om zo nodig zelf een procedure bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam op te starten. Dat meldt de AOb. 

De bond hoopt dat onderwijsbestuurders in de toekomst geen onverantwoorde financiële risico's meer nemen als ze weten dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. “We willen dat bestuurders zich bewust zijn van de risico's voor het onderwijs die grote investeringen zoals nieuwbouw met zich meebrengen”, aldus AOb-bestuurder Ben Hoogenboom. De bestuurder vindt het onverteerbaar dat de verantwoordelijken de dans ontspringen, terwijl leerlingen en personeel met de brokken zitten.

ROC Leiden dreigde in de zomer failliet te gaan door dure nieuwbouw. De onderwijsinstelling moest gered worden door het ministerie van Onderwijs. Begin deze maand bracht de commissie-Meurs een vernietigend oordeel uit over het bestuur van het ROC Leiden. Volgens de commissie bracht het bestuurd onverantwoorde risico's bij de bouw van schoolgebouwen.

De commissie concludeerde dat toenmalige bestuurders tot 2011 mogelijk aansprakelijk te stellen zijn. Voordat het tot een claim via een civiele rechtszaak kan komen, moet de ondernemingskamer eerst vaststellen dat er sprake is geweest van wanbeleid. Vandaag debatteert de Tweede Kamer opnieuw over de toekomst van het ROC. De school heeft op korte termijn een nieuwe  bijdrage van vijf miljoen euro uit het ‘noodfonds’ van 40 miljoen nodig.

© Nationale Onderwijsgids