Normal_docent_werk_ontslag_leraar_lerares_werken_tas

Het door de FNV aangekondigde referendum over het loonvoorstel voor het overheidspersoneel vindt plaats van 14 oktober tot en met 19 oktober. De FNV vraagt alle 2,8 miljoen deelnemers aan pensioenfonds ABP om zich ‘voor’ of ‘tegen’ dit voorstel uit te spreken. Volgens de vakbond krijgen al deze mensen door het loonvoorstel een ingreep in hun pensioen, terwijl ze daar weinig of helemaal niets voor terug zien. Dat meldt FNV.

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt over het referendum: “Het loonvoorstel verslechtert het pensioen van 2,8 miljoen mensen. Wij vinden dat alle betrokkenen de kans moeten krijgen om zich uit te spreken; vakbondsleden, maar zeker ook niet-leden. Van de buschauffeur tot de leraar, van de jonge douanier tot de gepensioneerde politieman. Het is hún pensioen, waarmee Rutte en consorten op de loop gaan.”

De FNV roept iedereen die een ABP-pensioen heeft of nu opbouwt om zijn stem te laten horen. Maar iedereen die wil stemmen, dient zich eerst te registreren via www.fnv.nl/referendum. Stemmen is mogelijk van 14 oktober tot en met 19 oktober. “We willen een zo zorgvuldig mogelijke stemming houden. Daarom moeten mensen zich eerst registreren. We willen kunnen checken of iemand ook daadwerkelijk deelneemt aan het ABP-pensioenfonds”, zegt Heerts.

De FNV gaat debatten en informatiebijeenkomsten organiseren. Hieraan kunnen alle betrokken partijen meedoen. “We nodigen alle betrokken partijen van harte uit om deel te nemen en een ieder te overtuigen van hun gelijk. Net zoals wij de ABP-deelnemers willen overtuigen dat onze visie de juiste is”, aldus Heerts.

Op donderdag 17 september vindt er bij de rechtbank in Den Haag een kort geding tegen de kleinere vakbonden en de overheidswerkgevers plaats. Zij hebben het loonvoorstel voor het overheidspersoneel samen afgesproken. Naast dit kort geding blijft de FNV acties voeren om dit loonvoorstel van tafel te krijgen.

© Nationale Onderwijsgids