Normal_spinoza-statue-the-hague

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs en voorzitter Jos Engelen van de NWO hebben gisteren de Spinozapremie uitgereikt aan vier Nederlandse topwetenschappers . De Spinozapremie is de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap en wordt uitgereikt aan wetenschappers die naar internationale maatstaven tot de top van de wetenschap behoren. Aan de onderscheiding hangt een geldbedrag van 2,5 miljoen euro wat de ontvangers mogen besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Dit meldt de NWO.

Dit jaar kent de NWO Spinozapremies toe aan chemicus René Janssen (TU Eindhoven), religiewetenschapper Birgit Meyer (Universiteit Utrecht), statisticus Aad van der Vaart (Universiteit Leiden) en geneticus Cisca Wijmenga (Rijksuniversiteit Groningen). Tijdens de uitreiking van de premies in de Nieuwe Kerk in Den Haag presenteerden de laureaten hun onderzoek en hun plannen met de premie.

Naast het geldbedrag ontvingen de wetenschappers een bronzen beeldje van de Nederlandse filosoof Spinoza als eerbetoon. Staatssecretaris Dekker feliciteerde de laureaten en riep hen op het voortouw te nemen in het publiceren in Open Access. De NWO is voorstander van het wereldwijd gratis toegankelijk maken van wetenschappelijke resultaten van onderzoek dat uit publieke middelen is betaald. Met Open Access publishing wordt volgens de NWO de wetenschap vooruit geholpen en kennisuitwisseling tussen verschillende disciplines en met de maatschappij gestimuleerd.

© Nationale Onderwijsgids