Normal_brood_kinderen_eten_lunch_ontbijt

Voor leerkrachten van het basisonderwijs schiet de lunchpauze er steeds vaker bij in als de basisschool overstapt op het continurooster. Bij dit rooster blijven de kinderen tussen de middag op school om te eten, maar hierdoor moeten de leraren tijdens hun eigen pauze op de kinderen letten. Vakbond CNV zegt dat dit moet stoppen en pleit voor een gesubsidieerde tussenschoolse opvang. Dat meldt de Telegraaf.

Uit onderzoek van CNV Onderwijs onder 4500 leerkrachten blijkt dat 54 procent van de docenten op een school met een continurooster (zeer) ontevreden is over de pauzeregeling. Op een school met het traditionele rooster is slechts 8 procent (zeer) ontevreden over de pauze. Andere nadelen aan het continurooster die leerkrachten aankaarten zijn meer werkdruk en minder ruimte voor het voorbereiden van een les.

Volgens het CNV hebben leerkrachten recht op een half uur pauze tussen de middag. Deze pauzeregeling is in de cao netjes geregeld, zegt CNV. Echter, in de praktijk zou geldgebrek voor problemen zorgen. “Uit ons onderzoek blijkt dat het continurooster ten koste gaat van leraren. Dit omdat ze geen geld ontvangen voor de tussenschoolse opvang bij het continurooster. Wij willen dat de overheid deze opvang subsidieert, net zoals dat bij de naschoolse opvang gebeurt. De lunchpauze is geen onderwijstijd maar kinderopvang”, aldus CNV Onderwijs-voorzitter Joany Krijt. 

© Nationale Onderwijsgids